Deze blog is ook te vinden op

Je zit bij een wegrestaurant te wachten. Het duurt een beetje lang. Dus pak je je telefoon. Er is mooi gratis wifi, dus hop. Eerst kijk je het nieuws en dan check je je mail. Heel handig. Dat er meer mensen van de openbare wifi gebruik maken, en daar een hacker tussen zit, heb je niet door. Wij wel. Daarom laten we zien hoe je toch overal je mail kunt checken, maar dan wel veilig. Door een VPN-verbinding te gebruiken.

Wat is een VPN-verbinding?

Een VPN-verbinding staat voor virtual privé netwerk. Vergeet dat gelijk weer, onthoud alleen VPN. VPN is een manier om je privacy op internet te beschermen. Alles wat door de VPN gaat, wordt versleuteld.

Om die mensen toegang te geven tot het netwerk en documenten van hun werk, werd er een VPN-verbinding gemaakt. Dus: een externe werkplek (thuis) en toch werken alsof je op kantoor was. Nu is de noodzaak van een VPN-verbinding niet meer zo groot, omdat steeds meer mensen in de Cloud werken, en Cloud-producten gebruiken zoals Teams en SharePoint. De reden dat de VPN tegenwoordig gebruikt wordt, is om vooral anoniem te internetten.

Hoe werkt een VPN?

Stel je de VPN voor als een tunnel. Het idee van een tunnel is: je rijdt door een berg heen of onder het water door. Hoe die tunnel precies loopt, weet je niet. Je weet alleen: ik ga erin en ik kom er weer uit. De vissen in dat water zien jou niet - die zien alleen de tunnel. Nu in het echt: je zit daar bij dat wegrestaurant en daar hebben ze gratis wifi. Heel handig. Maar als je verbinding maakt met die gratis wifi, kan 1) iedereen die kwaad wil, kan binnen een straal van 50 meter zien wat je aan het doen bent. En 2) iedereen die wil, kan verbinding maken - dus ook mensen met foute bedoelingen. Het kan dus gebeuren dat jij naar nu.nl gaat en een hacker dat ziet – en dat hij je niet nu.nl toestuurt, maar een aangepaste versie met malware (binnen milliseconden). Stel, dat je de volgende dag weer naar dat restaurant gaat, maar dan met een andere laptop. Op die laptop heb je een VPN-verbinding. Je maakt verbinding met het open netwerk en start je VPN op: nu is alles wat je doet, versleuteld. Dus als je nu naar nu.nl gaat, ziet de hacker -net als het visje- een tunnel, en kan hij niks beginnen. Als je je verbinding verbreekt, is je VPN (en je tunnel) weg, en zwem je weer tussen de piranha’s.

Waarheen gaat je VPN?

Een VPN-verbinding moet je eenmalig aanmaken, gewoon thuis, lekker in alle rust. En voordat je ergens heen gaat. (Dus niet als je al ergens binnen bent.) Daarna kun je ‘m altijd gebruiken, waar je ook maar bent. Je moet ook vooraf beslissen waarheen je de VPN-verbinding maakt. Dat kan met je werk zijn, als je wilt - en als je werkgever dat wil. Er zijn ook een heleboel VPN-providers, die je ervoor kunt gebruiken. De meeste daarvan kosten geld. Maar: als je er een kiest van internet, moet je ook geloven dat ze niks met jouw verkeer doen. Je moet dus die VPN-provider vertrouwen en dat gaat niet altijd goed (kijk maar)… zoals zoveel dingen op internet.

VPN op je eigen modem

Wat je het beste kunt doen, is een VPN-verbinding maken met je eigen FRITZ!Box. Als je bij Kliksafe zit, heb je sowieso een FRITZ!Box, en kun je daarmee een VPN-verbinding maken. Dan heb je, waar je ook bent, altijd een veilige verbinding – zoals je dat thuis hebt. En je hebt je eigen filter natuurlijk!

Hoe maak je een VPN op je FritzBox

  • Hier zie je hoe je het doet voor een iPhone.
  • Hier zie je hoe het doet voor Android.
  • Hier zie je hoe je het doet voor Windows.

Als je dan naar een wegrestaurant of waar dan ook naar toe gaat, en je maakt verbinding met je eigen VPN, ben je safer dan safe.

Is het wel veilig?

Een VPN is bedoeld om veilig te zijn. Maar: let op wat voor VPN je gebruikt. Zeker als het bij een gratis VPN-provider is, betaal je daar waarschijnlijk voor met je privacy… Zit het dan met een betaalde versie altijd snor? Dat is niet per definitie zo; verdiep je erin met wie je zakendoet.

Wat zijn de beste VPN providers?

Wij zeggen: met stip op nummer 1 staat je eigen FRITZ!box. Lukt dat niet, maak dan een VPN naar je werk.

#Spannend

Als je ergens even iets algemeens doet, is openbare wifi niet zo erg. Maar het wordt spannend als je je mail gaat checken (gebruikersnaam en wachtwoord!), of bankzaken gaat doen (moet je al helemaal niet doen). Als je toch zoiets als bankzaken moet doen, gebruik dan 4G en geen wifi. Wifi is bijna overal openbaar, dus iedereen in die buurt kan verbinding maken met dat wifi-punt – en dus iedereen kan meekijken en …. Met 4G heb je rechtstreekse verbinding met je provider. En die is wel af te luisteren, maar niet zomaar. Dus dat is sowieso veel beter.

Gemak vs veiligheid

Er is een balans tussen veiligheid en gemak… Gebruik van wifi bij een wegrestaurant is veel gemak, maar geen veiligheid. Bij 4G is het ook veel gemak en is het wel veilig, maar kost het geld (data). Maar verbinding met je VPN is gemak (nou ja, het kost iets meer moeite), is veilig en kost niets!

Waarom zou je wel of niet een VPN gebruiken?

Voordelen:

  • Je internet is veilig, waar je ook bent.
  • Als je thuis een NAS (wat is een nas) hebt staan, of je hebt slimme lampen of een beregeningsinstallatie – dan kun je die dingen via de VPN op een veilige manier aansturen en bekijken, zonder dat het hele internet er bij kan. Dan is het gewoon alsof je telefoon thuis is.

Nadelen:

  • Het stroomverbruik van je telefoon is vrij groot.
  • Niet overal werkt een VPN. VPN-verbindingen kunnen worden geblokkeerd.
  • Ook kan je verbinding minder snel zijn, als je bijvoorbeeld thuis adsl hebt.

Voorbeeld: als je VPN via adsl hebt, dan gaat alles vanaf het internet eerst naar jou thuis, daarna moet het weer “geüpload” worden naar jou. En voor de mail lezen, en nu.nl is dat niet zo erg, maar een filmpje kijken via adsl wordt lastig. Heb je adsl, maar wil je VPN gebruiken, dan kun je upgraden naar vdsl, of glasvezel. Met glasvezel is de upload net zo snel als de download. En met vdsl 50/10 heb je 10x zo veel upload, dus dan kun je wel filmpjes kijken via VPN.